Cum suporți mai ușor canicula. Secretul surprinzător al băuturilor calde, trebuie să încerci
Ar putea suna bizar, dar poate o băutură caldă să te răcorească într-o zi caniculară? Când temperatura crește, mulți oameni apelează la băuturi reci ca gheața, pentru a simți că se răcoresc. Alții, însă, pun ceainicul pe foc. Ceaiul cald este o băutură permanentă, tot timpul anului, în țări ca Bangladeșh, India, Japonia și Arabia Saudită. Mulți consideră ceaiul fierbinte ca fiind răcoritor în zilele caniculare și, în medicina chinezească tradițională, anumite ceaiuri au proprietăți de răcorire când sunt consumate fierbinți.
Cum suporți mai ușor canicula
Cum poți suporta mai ușor canicula? Nu, nu bând o sticlă cu apă rece pe nerăsuflate ori mâncând înghețată. Se pare că băuturile calde pot, într-adevăr, avea un efect de scădere a temperaturii corpului, dar depinde de împrejurări, după cum atrag atenția experții de la Live Science.
Potrivit lui Peter McNaughton, profesor de farmacologie la King’s College, Londra, care studiază termoreglarea, băuturile calde pot, într-adevăr, să te răcorească.
„Consumarea unei băuturi calde poate, într-adevăr, să-ți scadă temperatura corpului, dacă umiditatea aerului nu este prea mare”, a afirmat el pentru Live Science.
Dacă o băutură are o temperatură mai ridicată decât cea a corpului, la început, „desigur că te va încălzi”, a adăugat McNaughton. Dar oamenii, ca toate animalele cu sânge cald, își reglează constant temperatura corpului, pentru a menține o temperatură internă constantă.
McNaughton a descoperit că băuturile calde (și mâncărurile picante) activează un receptor nervos, numit TRPV1, care îi transmite corpului că trebuie să-și reducă temperatura. Ca răspuns, oamenii transpiră.
Transpirația poate fi neplăcută, dar acționează ca un evantai și transpirația se evaporă, odată cu temperatura crescută. Practic, spune McNaughton, „viața ta depinde de transpirație”.
Secretul surprinzător al băuturilor calde, trebuie să încerci
Transpirația îi ajută pe oameni să supraviețuiască în unele dintre cele mai toride locuri de pe glob, cel puțin acolo unde căldura este uscată. Transpirația este mai puțin eficientă când avem umiditate ridicată pentru că aerul este deja plin de vapori de apă și nu mai poate absorbi prea multă apă de pe piele.
De aceea, în zonele cu umiditate crescută temperatura la care se poate supraviețui este mai mică. Un studiu din 2012, publicat în jurnalul Acta Physiologica, arată că, atunci când transpirația se evaporă complet, băuturile calde pot răcori corpul, măcar pe moment.
Studiul i-a observat pe cicliștii care pedalează suficient de repede pentru a crea un curent de aer într-un climat fără umiditate: condiția ideală pentru evaporarea transpirației.
În procesul opus, băuturile reci scad temperatura corpului și determină creierul să reducă transpirația, pentru a aduce temperatura corpului la valorile de bază.
Un articol din 2018 sugerează că lipsa vântului, prezența umidității și a altor factori care împiedică evaporarea transpirației – cum ar fi hainele purtate de pompieri – răcorirea mai eficientă ar putea fi făcută prin consumarea gheții zdrobite.
„Apa rece poate răcori, dar are și tendința de a opri transpirația. Ceea ce ar putea fi plăcut, dacă transpiri exagerat de mult”, a mai afirmat McNaughton.
Un mod esențial prin care băuturile calde ne pot răcori: hidratându-ne suficient încât să transpirăm. În împrejurări obișnuite, corpul poate compensa lipsa unui ceai cald sau a unui milkshake, dar nu poate compensa lipsa fluidelor.
„Prioritatea: ceai cald, băutură rece sau la temperatura camerei. Nu contează. Pur și simplu, bea lichide”, a mai spus McNaughton.
Un cercetător clinic de la University College, Londra, Cini Bhanu, a studiat felul în care se hidratează vârstnicii din Regatul Unit, pentru care ceaiul cald, cu cofeină, este adesea preferat.
„Ei beau o cană de ceai spunându-și „Ar trebui să beau doar apă”. Dacă nu bei apă și bei 10 cești de ceai, asta reprezintă tot o bună hidratare”, a declarat Bhanu.
Pentru că abilitatea de a simți setea scade cu vârsta, Bhanu sugerează că vârstnicii beau lichide în timpul zilei, fie că le este sete sau nu. Băutorii de ceai care adaugă frișcă, zahăr sau sare obțin încă un beneficiu: înlocuiesc electroliții pierduți prin transpirație, întocmai cum o fac sportivii care beau lichidele ce le sunt destinate.
Într-un studiu din 2017 publicat în Safety and Health at Work, Matt Brearley, consultant în domeniul temperaturii la locul de muncă, arată că, deși lucrătorii în exterior preferă apa rece, o evită pentru că ei consideră că recele ar produce un șoc în organism.
Din cauza acestei convingeri, ei beau mai puține lichide și sunt mai puțin hidratați. La fel ca Bhanu, Brearley recomandă ca oamenii să-și respecte preferințele pentru a rămâne hidratați.
Dar el face și observația că hidratarea nu este suficientă pentru a-i răcori pe lucrătorii din exterior, în cele mai călduroase zile. Ei au nevoie și de pauze de odihnă mai lungi și acces la aer condiționat.
Brearley lucrează într-o zonă caldă și umedă a Australiei, unde transpirația excesivă nu ar ajuta la răcorire. El le recomandă oamenilor să evite băuturile calde, când simt stress termic.
Dacă mulți oameni se delectează cu ceai cald când se odihnesc, foarte puțini îl preferă când lucrează afară. Brearley spune că „deși cei care muncesc pot consuma orice lichide preferă, lucrătorii din zonele tropicale preferă lichidele reci”.